Správe TANAP-u sa dnes podarilo odchytiť dve jelenice a jedno jelienča, ktoré si navykli navštevovať intravilán Tatranskej Lomnice. Dôvodom, prečo sa jedince so zmeneným správaním rozhodli jej pracovníci presunúť na iné miesto, bola predovšetkým bezpečnosť domácich obyvateľov i návštevníkov Vysokých Tatier.


Jelenica s tohtoročným mláďaťom, ktoré prišlo na svet priamo v centre najväčšej časti mesta, skončili vo zvernici v Tatranskej Javorine. Oba jedince sú dočasne umiestnené v aklimatizačnej časti zvernice, kde si počkajú na to, kým pominú účinky uspávacej látky. Potom budú robiť spoločnosť jeleňom, ktoré tam previezli po predchádzajúcich odchytoch.

Druhá jelenica, ktorú odchytili na parkovisku pri ústredí Správy TANAP-u, pocestovala na východ Slovenska. Svoj nový domov našla na Zemplíne.

V odchytoch synantropných jedincov plánuje Správa TANAP-u pokračovať, v intraviláne Tatranskej Lomnice sa totiž pohybujú aj ďalšie jelenice, ktoré si privykli na život medzi ľuďmi. Takéto súžitie je na pohľad určite pekné a ľudia ho vnímajú ako veľkú romantiku, ale treba si uvedomiť, že je s tým spojených naozaj množstvo problémov. Možnosť presvedčiť sa o tom, dostali ľudia už aj na vlastnej koži. Správa TANAP-u eviduje viacero prípadov, keď jelenica vyštartovala oproti psovi a jeho majiteľ pri tom utŕžil pár kopancov, ba dokonca sa stalo, že došlo k usmrteniu psa. Okrem rizika stretu s človekom, ktorý môže mať aj fatálne následky, hrozí i kolízia zveri s motorovým vozidlom, keďže jedince so zmeneným správaním sa neraz pohybujú aj v okolí ciest. Nehovoriac o tom, že v ohrození je i život samotných zvierat.

Aj preto Správa TANAP-u opäť vyzýva domácich i návštevníkov Vysokých Tatier, aby voľne žijúce zvieratá neprikrmovali.