Letná sezóna 2024 v botanickej záhrade sa skončila

Tento rok navštívilo botanickú záhradu od jej otvorenia 8. mája 13 000 návštevníkov. Je to o 346 menej ako v roku 2023. Veľký úspech mal počas leta predaj sadeníc z vlastnej produkcie. Ako každé leto, aj v tomto roku boli v ponuke sadenice tatranských rastlín a drevín vypestovaných v botanickej záhrade, vyberať si mohli zákazníci až z 88 druhov. Návštevníci si kúpili 3 289 kusov sadeníc. Okrem rastlín si domov odniesli aj 169 sadeníc tatranských drevín a 98 kusov semien. Najväčší záujem bol už tradične o plesnivec alpínsky, ale nezaostávali ani horec Clusiov, dryádka osemlupienková či lomikameň metlinatý. Z kvetov Tatier sa najväčšej obľube tešia sadenice astry alpínskej a žltohlava najvyššieho. Spomedzi drevín návštevníci kupovali najmä borovicu limbu, borovicu horskú – kosodrevinu a jedľu bielu.

„Máme veľmi pozitívnu spätnú väzbu od návštevníkov. Oceňovali najmä upravené prostredie a starostlivosť oň. Staršie generácie, ale aj mladí ľudia si pochvaľovali pokoj, ticho a oddychovú atmosféru záhrady. Pre nás je to príjemné, keď našu prácu ocenia priamo tí, ktorí záhradu navštívia. Je to zároveň povzbudením do ďalšej práce. Aj keď my vidíme často záhradu kritickým pohľadom a vnímame aj priestor na zlepšenie, ak sa u nás návštevníci dobre cítia a svoju spokojnosť prejavia, teší nás to,“ zhodnotila tohtoročnú sezónu Expozície tatranskej prírody jej vedúca Jana Černická zo Správy Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici.

Návštevná sezóna v botanickej záhrade je síce ukončená, ale práce v exteriéri sa ani zďaleka nekončia. Kým zem stuhne mrazom a prikryje ju sneh, budú mať zamestnanci plné ruky práce so zazimovaním expozície, aby prežila tatranskú zimu a na jar opäť bola pripravená privítať návštevníkov v plnej kráse.