Jubilejný štyridsiaty ročník Agrofilmu prichádza do Tatier

V rámci tohtoročného filmového festivalu Agrofilm budeme premietať v Múzeu TANAP-u v Tatranskej Lomnici počas 3. a 4. októbra.

Dvojdňový premietací maratón odštartuje vo štvrtok o deviatej hodine slovenskou snímkou Železný kryštál. Film sa venuje problémom dospievajúcej mládeže, jej túžbam a láske k zvieratám, ako i poľnohospodárskej práci, ktorá je pre mnohých v dnešnej dobe neatraktívna. Dopoludňajší blok divákom ponúkne i ďalšie kratšie snímky, dokopy v rámci neho uvidia až trinásť filmov. Popoludňajší blok začína o trinástej hodine francúzskou snímkou s názvom Pastierska nádej. Toxické riasy, skleníkové plyny, odlesňovanie, ničenie biodiverzity, globálne otepľovanie... tieto a ďalšie negatívne javy sa spájajú s chovom dobytka a to sú aj témy, na ktoré sa snímka zameriava. Spolu s ňou sa do pätnástej hodiny predstavia aj české a nemecké kratšie filmy.

Druhý deň festivalu bude rozdelený tiež na dva bloky. Premietanie odštartuje o deviatej hodine film Tanec s vlkmi. Táto česká snímka sa venuje narastajúcim konfliktom medzi chovateľmi, lovcami a vlčími svorkami. Vlky majú v krehkej prírodnej rovnováhe nezastupiteľnú úlohu. Ich návrat do lesov, z ktorých ich kedysi ľudia vytlačili, by bolo možné označiť za jeden z veľkých úspechov ochrany prírody. Nie každý to vidí rovnako. V piatok do dvanástej hodiny na divákov čaká aj ďalších devätnásť pútavých snímok a popoludní od trinástej ešte štyri.

Za štyridsať rokov priniesli organizátori na slovenské festivalové plátna už viac ako štyritisíc filmov. Tento ročník sa bude konať na viac ako desiatich rôznych miestach na Slovensku. Tematická štruktúra filmov je dnes pestrejšia ako v začiatkoch festivalu, venuje sa problematike podvýživy, hladu a potravinovej dostatočnosti pre všetky oblasti a vrstvy obyvateľstva,  zvýrazňuje sa tiež význam bezpečnosti a kvality potravín, neprodukčné funkcie pôdohospodárstva, akými sú tvorba a ochrana prírodného i životného prostredia, udržanie osídlenia vidieka, kvalita života jeho obyvateľov, krajinotvorné aspekty, znižovanie spotreby neobnoviteľných energetických zdrojov vo výrobných procesoch či využitie biomasy (biohospodárstvo). „Cieľom a poslaním tohto odborného festivalu je informovať, podnecovať a šíriť poznatky vedy, výskumu, vývoja a praxe v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva, výživy obyvateľstva, lesníctva, vodného hospodárstva, ekológie, problematiky vidieka a života jeho obyvateľstva, ochrany a revitalizácie prírodných zdrojov zabezpečujúcich potravinovú dostatočnosť a bezpečnosť i zdravé životné prostredie, kultúrnu krajinu a zvyšovanie kvality života ľudí. Agrofilm sa postupne vypracoval na vo svete ojedinelé podujatie v danom tematickom zameraní,“ uvádzajú tvorcovia festivalu.

V kinosále Múzea TANAP-u môžete navštíviť festival Agrofilm počas oboch dní zadarmo.

anotácie k filmom