Tatranské plesá sú opäť čistejšie

V piatok 11. októbra sa ponorilo 59 potápačov do štyroch tatranských plies, aby vyčistili ich dno od odpadkov, ktoré sa dostanú do vody najmä počas letnej sezóny. 

Celý deň 31. ročníka akcie Čisté vody prevládalo sychravé počasie. Hmla, dážď a voda, ktorej teplota nepresiahla šesť stupňov, ale pre skúsených potápačov neboli prekážkou, aby pozbierali to, čo do prírody nepatrí. Okrem plies, v sobotu 12. októbra vyrazili potápači v rámci akcie aj do zatopeného kameňolomu v popradskej mestskej časti Kvetnica. Dobrá správa je, že množstvo odpadu každoročne klesá a výnimkou nebol ani tento rok. Potápači vyniesli na breh spolu zo štyroch plies a kameňolomu 82,05 kilogramov odpadu. Tatranské plesá odbremenili o 68,05 kilogramov neporiadku, čo je o 35,95 kilogramu menej ako v roku 2023.

Pod hladinu Štrbského plesa sa ponorilo 29 potápačov, ktorým sa podarilo nájsť dohromady 49,5 kilogramu toho, čo do prírody nepatrí. Bolo to najviac spomedzi tatranských plies. Okrem plastových pohárikov, potravinových obalov, „ulovili“ aj zopár pokladov, ako mobilné telefóny, okuliare a klobúky, ba dokonca našla sa aj lebka hlavy ovce. Pre Nové Štrbské pleso sa rozhodlo 6 potápačov, z ktorých každý našiel rovnako 0,5 kilogramu odpadkov. Na Popradskom plese vykonalo ponor 14 potápačov a podarilo sa im odbremeniť dno plesa o 12,5 kilogramu odpadu. Vo Velickom plese vyzbieralo 10 potápačov len 3,05 kilogram. Ani v týchto prípadoch sa nevyskytli žiadne raritné nálezy. V porovnaní s minulými ročníkmi je to veľké zlepšenie. V kameňolome v Kvetnici v sobotu skupina 12 potápačov, z toho 6 freediverov vylovila ešte 11 kg odpadu. Na brehu výdatne pomáhali žiaci z Popradu, ktorí vyčistili okolie.

„Žiadne rekordy nepadli. Objem vyzbieraného odpadu má klesajúcu tendenciu a to nás mimoriadne teší. Záujem potápačov o túto dobrovoľnú akciu taktiež z roka na rok neutícha a stále máme dostatočný počet tých, ktorí sa nenechajú odradiť ani poveternostnými podmienkami, ani malým úlovkom“, zhodnotil tento ročník Peter Spitzkopf, koordinátor akcie zo Správy TANAP-u, ktorá je každoročne organizátorom Čistých vôd

Poznáme už aj individuálne výsledky v počte kilogramov vyloveného odpadu. Najviac sa podarilo nazbierať  Michalovi Dicovi, 22 kg na Štrbskom plese, na druhom mieste skončil Ľuboslav Krasňan s 9,5 kilogramom na Popradskom plese a za nimi a umiestnil Martin Vorobeľ, ktorý vylovil 7 kilogramov odpadkov na Štrbskom Plese. Špeciálna cenu udelili freediverom za 2 kilogramy na Popradskom plese a 6 kilogramov v kameňolome v Kvetnici.

Akcia Čisté vody je súčasťou Medzinárodného festivalu potápačských filmov, ktorého 39. ročník sa konal počas uplynulého víkendu na Štrbskom Plese.